Προστασία της κάνναβης από τη θερμική καταπόνηση
Όλα τα φυτά χρειάζονται το φως του ήλιου για τη φωτοσύνθεση που τροφοδοτεί την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους, η υπερβολική όμως έκθεση σε αυτό και οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Η ζέστη και το θερμικό στρες που προκαλεί, είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε οποιαδήποτε καλλιέργεια κάνναβης.
Στον οδηγό μας, θα βρείτε όλες τις αναγκαίες συμβουλές για να αποφύγετε την θερμική καταπόνηση των φυτών, τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές καλλιέργειες.
[Από το 9ο τεύχος του Τεκέ που μπορείτε να κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση από εδώ]
Τα συμπτώματα του θερμικού στρες
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών πολύ πριν φτάσει η ώρα της συγκομιδής τους. Η ζημιά που προκαλείται από την υπερβολική ζέστη ονομάζεται θερμική καταπόνηση και το φυτό αντιδρά σε αυτήν με μια απόκριση στρες.
Τα συνηθισμένα σημάδια του θερμικού στρες της κάνναβης είναι τα παρακάτω:
- Ξεραμένα, εξαντλημένα στην όψη τους φυτά.
- Καμπυλωμένες άκρες στα μεγάλα φύλλα του φυτού.
- Καφέ κηλίδες κατά μήκος των άκρων των φύλλων.
Tα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν ενώ τα φυτά κάνναβης ανθίζουν, αλλά συχνά εμφανίζονται πολύ πριν την ανθοφορία και αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια.
Στη φάση της ανθοφορίας, σημάδια θερμικής καταπόνησης μπορεί να εμφανιστούν και στα μπουμπούκια. Αν για παράδειγμα δούμε ένα μπουμπούκι με ένα είδος επιπλέον μίνι μπουμπουκιού να μεγαλώνει πάνω από αυτό, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι υπερβολικής ζέστης. Θα πρέπει βέβαια να είμαστε ενημερωμένοι και για το εάν κάτι τέτοιο αποτελεί γνώρισμα της ποικιλίας που καλλιεργούμε -καθώς υπάρχει και αυτή η περίπτωση.
Καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους
Η εύρεση του ιδανικού σημείου
Όταν καλλιεργούμε έξω, είναι σημαντικό να βρούμε το καλύτερο σημείο για τα φυτά μας πριν ξεκινήσει η ανάπτυξή τους. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τα σημεία του κήπου μας που είναι προστατευμένα από τη βροχή, το πολύ ηλιακό φως και τον άνεμο.
Προσέχουμε ιδιαίτερα στα σημεία που βρίσκονται κοντά σε μπαλκόνια ή σε τοίχους, καθώς αυτά τείνουν να δημιουργούν ζώνες θερμότητας αντανακλώντας το ηλιακό φως. Αν καλλιεργήσουμε κοντά σε σχετικές κατασκευές, φροντίζουμε να έχουμε πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Καλλιεργώντας σε γλάστρες
Με αυτόν τον τρόπο, ένα φυτό μπορεί να απολαμβάνει όλη την ηλιοφάνεια και τον καθαρό αέρα που χρειάζεται όποτε ο καιρός είναι καλός. Ενώ αν αντιμετωπίσουμε απρόσμενα υψηλές θερμοκρασίες, μπορούμε να μετακινήσουμε το φυτό σε ένα σκιερό μέρος μέχρι να υποχωρήσει ο κίνδυνος.
Ωστόσο, οι γλάστρες χρειάζονται προσοχή καθώς κάνουν τις ρίζες του φυτού πιο ευάλωτες στο θερμικό στρες. Ειδικά οι μαύρες γλάστρες τείνουν να θερμαίνονται γρήγορα αν εκτεθούν στον ήλιο. Αυτό επιταχύνει την εξάτμιση της υγρασίας και κάνει πιο πιθανή τη σήψη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας ένα προστατευτικό υλικό γύρω από τη γλάστρα μας. Η τοποθέτηση της γλάστρας με το φυτό μέσα σε μια άλλη, μεγαλύτερη και άδεια γλάστρα, είναι επίσης μια λύση. Ένας άλλος τρόπος προστασίας, είναι η κάλυψη του επάνω στρώματος του χώματος με άχυρο.
Καταφύγιο και σκιά για τα φυτά
Αν δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός θερμοκήπιου, ακόμη και μια απλή κατασκευή με ενα τελάρο και έναν μουσαμά είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει τα φυτά μας να αποφύγουν τα χειρότερα από την υπερβολικη ζέστη.
Νερό και θρεπτικά συστατικά
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε νερό για να «δροσίσουμε» τα φυτά μας. Ιδιαίτερα το πότισμα σε πλήρες ηλιακό φως μετατρέπει τα σταγονίδια του νερού σε πρίσματα που με τη σειρά τους εντείνουν τις ακτίνες του φωτός αυξάνοντας τους κινδύνους εγκαυμάτων και θερμικού στρες των φυτών μας -αντί να τους μειώνει.
Φυσικά, τα φυτά που βρίσκονται στον καυτό ήλιο θα χάσουν περισσότερη υγρασία μέσω της εξάτμισης, οπότε φροντίζουμε να τους προσφέρουμε αρκετό νερό για να αποτρέψουμε την αφυδάτωσή τους.
Θυμόμαστε όμως πάντα ότι τις ζεστές μέρες, η καλύτερη ώρα για να ποτίσουμε είναι ή νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου.
Η προσθήκη ορισμένων «ειδών διατροφής» μπορεί επίσης να βοηθήσει να γίνουν τα φυτά κάνναβης πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα φύκια είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς και τα συμπληρώματα με βάση το πυρίτιο, όπως και τα ενισχυτικά ριζών. Ωστόσο, καθώς η υπερβολική προσθήκη ενισχυτικών, μπορεί και αυτή να αποδειχτεί επιβλαβής, είναι καλύτερο να συμβουλευτούμε πρώτα τον γεωπόνο μας.
Η προσοχή μας στο πότισμα
- Ποτέ μην αφήνετε τα φυτά να στεγνώσουν εντελώς.
- Ποτέ μην τα ποτίζετε παραπάνω απ’ ότι πρέπει.
Τα φυτά δεν χρειάζονται μόνο αρκετό νερό, αλλά και αρκετό οξυγόνο.
Επομένως, παρόλο που δεν θέλουμε να στεγνώσει το φυτό, επίσης δεν θέλουμε να μουλιάζει το χώμα τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα λαμβάνουν το αναγκαίο για αυτά οξυγόνο.
Το χώμα μας θα πρέπει να έχει άνετη δυνατότητα αποστράγγισης.
Μπορούμε για αυτό το λόγο να προσθέσουμε περλίτη στο μείγμα χώματος της γλάστρας μας και έτσι αυτή να αερίζεται καλύτερα.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της καλλιέργειας σε κοκοφοίνικα (coco coir) ή σε ένα μείγμα χώματος και κοκοφοίνικα.
Η θερμική καταπόνηση σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου
Καθώς σε μια καλλιέργεια που γίνεται σε εσωτερικό χώρο θεωρούμε δεδομένη τη διαρκή και λεπτομερή παρατήρηση των φυτών -ώστε εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά να το αντιληφθούμε άμεσα- οι παρεμβάσεις μας μπορούν να είναι άμεσες και σωτήριες.
Εάν λοιπόν αντιληφθούμε τα σημάδια ενός πιθανού θερμικού στρες, ρυθμίζουμε σχετικά την υγρασία και τη θερμοκρασία του θάλαμου καλλιέργειας. Ενώ εάν το πρόβλημα εμφανίζεται σε κάποια από τα φυτά μας και όχι σε όλα, ρυθμίζουμε τις συνθήκες που αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα φυτά. Αν, για παράδειγμα, παρατηρήσουμε ότι τα σημάδια θερμικού στρες βρίσκονται μόνο στα επάνω φύλλα ενός φυτού, τότε είναι πιθανότερο να ευθύνεται η απόσταση του συγκεκριμένου φυτού από τη λάμπα που βρίσκεται από πάνω του -και όχι η γενική θερμοκρασία του θαλάμου καλλιέργειας. Οπότε, φροντίζουμε να μεγαλώσουμε την απόστασή του από αυτήν.
Επίσης, η χρήση συστημάτων εξαερισμού και ρύθμισης της κυκλοφορίας του αέρα, μας προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρατηρούμε σωστά, αλλά και να παρεμβαίνουμε άμεσα διορθώνοντας το όποιο πρόβλημα μέσω της αύξησης της παροχής δροσερού αέρα.
Ακόμη, μια σειρά από φυσικά ενισχυτικά και συμπληρώματα για το χώμα και τις ρίζες, μπορούν να βοηθήσουν το φυτό να ανταπεξέλθει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι oι αρχικές μας επιλογές -μεταξύ, για παράδειγμα, χώματος ή κοκοφοίνικα ή του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένη η γλάστρα που θα φιλοξενήσει το φυτό μας-, είναι σημαντικές καθώς μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα που πιθανά θα προκύψουν απ’ τις μελλοντικές επιθέσεις ενός κύματος θερμού αέρα.