ΗΠΑ: Καταστράφηκαν ήδη 2,3 εκ. φάκελλοι καταδικασμένων για «εγκλήματα κάνναβης»

By Tags: , Published On: 25 Ιανουαρίου, 2024

Από το 2018 μέχρι σήμερα, η μια μετά την άλλη, οι Αμερικανικές Πολιτείες, διαγράφουν τις ποινές που επιβλήθηκαν για μικροαδικήματα σχετικά με την κάνναβη.

μόνο κατά το 2023, διαγράφηκαν μισό εκατομμύριο καταδίκες σχετιζόμενες με ελάσσονα αδικήματα σχετιζόμενα με την κάνναβη

Η έκθεση της οργάνωσης NORML που πρωτοστατεί στις προσπάθειες νομιμοποίησης του φυτού, αναφέρει ότι μόνο στο Μιζούρι, εντός του 2023 η Πολιτεία διέγραψε περισσότερες από 100.000 υποθέσεις, ενώ και η Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Μιζούρι, το Νιου Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη και η Βιρτζίνια υπήρξαν ιδιαίτερα δραστήριες στη διευκόλυνση των διαγραφών των σχετικών ποινικών μητρώων. Σε αυτές τις Πολιτείες, τα δικαστήρια οφείλουν να εντοπίζουν αυτεπάγγελτα και να διαγράφουν τα αρχεία αυτά, ενώ σε αλλες πολιτείες όπως η Αριζόνα και η Μασαχουσέτη, απαιτείται από τους καταδικασθέντες να υποβάλουν οι ίδιοι τη σχετική αίτηση.

Την ίδια στιγμή, το CDC – Centers for Disease Control and Prevention, ο επίσημος αμερικανικός κρατικός φορέας που ασχολείται με την πρόληψη και τον έλεγχο των ουσιών, δηλώνει ότι η χρήση της κάνναβης μεταξύ εφήβων μειώθηκε στην Ουάσινγκτον μετά τη νομιμοποίηση της στην Πολιτεία.

Ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του NORML, κ. Paul Armentano, δηλώνει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί φέρουν αδικαιολόγητα το βάρος και το στίγμα μιας προηγούμενης καταδίκης για μια συμπεριφορά που πλέον δεν θεωρείται έγκλημα». Και συμπληρώνει πως «το δημόσιο αίσθημα δικαιοσύνης απαιτεί από τους δημόσιους λειτουργούς και τα δικαστήρια να κινηθούν γρήγορα για να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος της απαγόρευσης και της ποινικοποίησης της κάνναβης».

Από το 7ο τεύχος του Τεκέ που κυκλοφορεί 31 Ιανουαρίου 2024

Τα νέα του Τεκέ μέσω e-mail