Εντός του ’23, στην Ελβετία, το πρώτο κατάστημα νόμιμης πώλησης κάνναβης στην Ευρώπη

Τα πρώτα νόμιμα καταστήματα πώλησης κάνναβης στην Ευρώπη αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η Ελβετία εγκαινιάζει το έκτο πιλοτικό πρόγραμμά της για ενήλικες που σχετίζεται με το φυτό.

Την πρωτεία θα μπορούσε βέβαια να διεκδικήσει η Ολλανδία, εάν το νομικό πλαίσιο της κάθε ευρωπαϊκής χώρας δεν ήταν τόσο διαφορετικό… ώστε όλοι να μπορούν να δοξαστούν με μια πρωτιά.

Στην περίπτωση της Ελβετίας λοιπόν, η πρωτιά έγκειται στο ότι η κάνναβη θα πωλείται όχι από coffee shops, αλλά από ειδικευμένα καταστήματα σαν εκείνα του Καναδά και της Αμερικής.

Το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Εθισμού και Υγείας (ISGF) και η Sanity Group έλαβαν την τελική έγκριση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (BAG) της χώρας για τη διεξαγωγή πιλοτικής μελέτης στο καντόνι Basel-Landschaft (Βασιλαντία).

Έτσι, έως 3.950 υγιείς ενήλικες που ζουν εκεί θα μπορούν να συμμετάσχουν στη μελέτη, η οποία έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει τις επιπτώσεις μιας ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς.

Το πρώτο κατάστημα νόμιμης κάνναβης στην Ευρώπης δημιουργείται έτσι στον δήμο Allschwil, ενώ ένα ακόμη κατάστημα θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στο Liestal. Σε αυτά οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν διάφορα προϊόντα κάνναβης όπως ανθούς, εκχυλίσματα, χασίς, βρώσιμα προϊόντα και υγρά ατμίσματος.

Όλα τα προϊόντα βιολογικής κάνναβης θα παράγονται σύμφωνα με υψηλές απαιτήσεις ποιότητας και τις οδηγίες της Ελβετικής εταιρείας SwissExtract.

Και οι τιμές για τα άνθη κάνναβης θα κυμαίνονται μεταξύ 8 και 12 ευρώ, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε THC.

Καθώς τα προηγούμενα Ελβετικά πιλοτικά προγράμματα σχετικά με την κάνναβη, έχουν ήδη δρομολογηθεί επιτρέποντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε περισσότερους από 5.000 πολίτες να κάνουν νόμιμη χρήση του φυτού, το τελικό μοντέλο νομιμοποίησης που θα ακολουθήσει η χώρα, δείχνει να είναι το διαρκές ζητούμενο.

Συγκέντρωση πολύτιμων ιατρικών δεδομένων

Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Και με επικεφαλής της τον καθηγητή Dr Michael Schaub, Επιστημονικό Διευθυντή του ISGF, θα καταγράψει την καταναλωτική συμπεριφορά καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων.

«Μετά από μια αρχική εκδήλωση ενημέρωσης για την εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και τον τρόπο αντιμετώπισης της κάνναβης, θα ακολουθήσει ένα τεστ ιατρικής ικανότητας των πιθανών συμμετεχόντων, καθώς και μια διαδικτυακή έρευνα συμμετοχής», εξηγεί ο καθηγητής Schaub στο Cannabis Health News.

«Εάν o υποψήφιος αγοραστής γίνει δεκτός στο πρόγραμμα, θα μπορεί να προμηθευτεί κάνναβη νόμιμα από το εγκεκριμένο κατάστημα για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Συνεχείς μελέτες και καταγραφές για την καταναλωτική συμπεριφορά, αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις έως έξι μήνες. Επίσης, οι κοινωνικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κάνναβης, ειδικά στη δημόσια ασφάλεια θα αναλυθούν μέσω σχετικών ομάδων όπως η εισαγγελία.

«Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από τη μελέτη μπορούν να συμβάλουν σε μια τεκμηριωμένη συζήτηση για την πολιτική υγείας σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της κάνναβης και να χρησιμεύσουν ως βάση για αποφάσεις σχετικά με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Επιπλέον, θέλουμε να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη πρόσβαση σε χρήστες υψηλού κινδύνου με, για παράδειγμα, προβλήματα ψυχικής υγείας, προκειμένου να τους παραπέμψουμε σε κατάλληλα καντονιακά κέντρα φροντίδας», συμπληρώνει ο καθηγητής κ. Schaub.

Κάνναβη τοπικής καλλιέργειας

Όλα τα προϊόντα βιολογικής κάνναβης θα παράγονται σύμφωνα με υψηλές απαιτήσεις ποιότητας και τις οδηγίες της Ελβετικής εταιρείας SwissExtract.

Ο Stefan Strasser, Διευθύνων Σύμβουλος της SwissExtract, δήλωσε σχετικά: «Ο ισχυρισμός μας είναι να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας με υψηλή αξιοπιστία παράδοσης ως βάση για μια υγιή επιστημονική μελέτη. Εστιάζουμε στη βιολογική ποιότητα, την “ελβετικότητα” και τη διαφάνεια. Καθώς στην καλλιέργεια της βασικής μας πρώτης ύλης χρησιμοποιούνται μόνο φυσικές ουσίες, εγγυόμαστε προϊόντα χωρίς ρύπους. Ολόκληρη η αλυσίδα αξίας είναι ενωμένη κάτω από μια στέγη μαζί μας – η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η συσκευασία γίνονται αποκλειστικά στην Ελβετία. Επιπλέον, τεκμηριώνουμε τη διαδικασία παραγωγής από τον σπόρο του φυτού μέχρι το τελικό προϊόν.

 «Αποτελέσματα διεθνούς ενδιαφέροντος»

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κάνναβης, η Sanity Group προΐσταται του έργου και  συνεργάζεται με περιφερειακές και εθνικές αρχές. Ο Finn Hänsel, Διευθύνων Σύμβουλος της Sanity Group, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι για την έγκριση της μελέτης στη Βασιλεία και την ευκαιρία να συνεισφέρουμε στην κοινωνική αποδοχή και τη μεταφορά γνώσης γύρω από το φυτό κάνναβης και τις ευέλικτες χρήσεις του. Η φιλοδοξία μας να υποστηρίξουμε το πιλοτικό έργο με τη γνώση και την εμπειρία μας ως διεθνώς τοποθετημένη εταιρεία κάνναβης βασίζεται κυρίως στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της κάνναβης. Από την ίδρυση της εταιρείας, στόχος μας ήταν να ερευνήσουμε περαιτέρω τα οφέλη της κάνναβης και να “αποστιγματίσουμε” το φυτό. Έτσι, αναπτύσσουμε ιδέες για ασφαλείς πωλήσεις με βάση την προστασία της υγείας, την προστασία των νέων και την πρόληψη. Αναμένουμε ενδιαφέροντα ευρήματα από τη μελέτη – τα αποτελέσματα θα είναι διεθνούς ενδιαφέροντος».

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua