Θερινό Ηλιοστάσιο, η καλοκαιρινή γιορτή των φυτών
Στην Αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν τη νύχτα του Ηλιοτρόπιου, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Βεστάλια και οι Γαλάτες την Επόνα, ενώ οι δρυίδες των αρχαίων Κελτών περίμεναν το ξημέρωμα ο ήλιος να ευθυγραμμιστεί με το Στόουνχεντ.
[Από το τρίτο τεύχος του περιοδικού Τεκές]
Στο Ηλιοστάσιο του καλοκαιριού, η αλλαγή του κύκλου της φύσης, η έφοδος της νύχτας που στο εξής θα αρχίσει να μεγαλώνει κερδίζοντας την ημέρα, αλλά και η σιγουριά του ζεστού καιρού που ακολουθεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα, δίνουν το έναυσμα της γονιμότητας και της ανθοφορίας.
Καλώς ήρθες καλοκαίρι!
Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, φέρνοντας μεγάλες μέρες, σύντομες νύχτες και ζεστό καιρό.
Κατά τη διάρκεια αυτού, του βέλτιστου καιρού, για την ανάπτυξη της κάνναβης, τα φυτά βάζουν όλη την ενέργειά τους στην ανάπτυξη των φύλλων και των μίσχων τους πριν μειωθεί το φως της ημέρας και αρχίσει η ανθοφορία.
Για τους καλλιεργητές κάνναβης, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο του κύκλου ζωής του φυτού.
Μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο, όσοι καλλιεργούν στο ύπαιθρο πρέπει να έχουν ήδη φυτέψει τους σπόρους τους και να έχουν αναπτύξει νεαρά και υγιή φυτά που θα βρίσκονται στην ακμή του βλαστικού τους σταδίου. Εάν τα φυτά είναι σε εσωτερικούς χώρους και σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχουν βγει στο ύπαιθρο μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο.
Για τους υπαίθριους καλλιεργητές κάνναβης, οι μήνες γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο είναι οι καλύτεροι για την παραγωγή μεγάλων και ζωηρών φυτών. Καθώς οι ημέρες θα μικραίνουν και οι νύχτες θα μεγαλώνουν, τα φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα φύλλα και τα κλαδιά τους έως ότου η αναλογία φωτός και σκοταδιού γύρει προς το σκοτάδι.
Τα φυτά αποκαλύπτουν το φύλο τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εάν καλλιεργούνται από κλώνους ή θηλυκοποιημένους σπόρους, θα είναι θηλυκά φυτά. Εάν καλλιεργούνται από κανονικούς σπόρους, τα αρσενικά θα αποκαλύψουν σύντομα το φύλο τους και θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από την καλλιέργεια ώστε να μην καταστρέψουν τα θηλυκά φυτά.
Η φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Σε αυτό το σημείο, ο κύκλος του φωτός θα προκαλέσει την ανθοφορία. Έπειτα, μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι καλλιεργητές θα έχουν ήδη συγκομίσει και αποξηράνει.
Τι είναι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες;
Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους.
Η κάνναβη ως φωτοπεριοδικό φυτό, εξαρτά την ανθοφορία της από τον κύκλο του φωτός. Οπότε, η κατανόηση του κύκλου αυτού κατά τις εποχές του έτους, η κατανόηση δηλαδή των βασικών στοιχείων της τροχιάς της γης και της κίνησής της γύρω από τον ήλιο, μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε καλύτερη αίσθηση του πώς οι εποχές επηρεάζουν τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των φυτών κάνναβης, από το στάδιο της φύτευσης έως τη συγκομιδή τους.
Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε 365 ημέρες, 5 ώρες, 59 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα. Σε τέσσερις συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο (δύο ηλιοστάσια και δύο ισημερίες), οι εποχές του πλανήτη μας αλλάζουν. Τα ηλιοστάσια τα έχουμε Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, τις ισημερίες Μάρτιο και Σεπτέμβριο. Οι ημερομηνίες κάθε ηλιοστασίου και ισημερίας αλλάζουν κατά μερικές ημέρες κάθε χρόνο λόγω των προσαρμογών των δίσεκτων ετών, ενώ είναι βέβαια διαφορετικές σε κάθε ημισφαίριο.
Καλοκαιρινό ηλιοστάσιο
@ Βόρειο ημισφαίριο: 20 ή 21 Ιουνίου
@ Νότιο ημισφαίριο: Δεκεμβρίου 21 ή 22
Φθινοπωρινή ισημερία
@ Βόρειο ημισφαίριο: Σεπτέμβριος 22 ή 23
@ Νότιο ημισφαίριο: Μάρτιος 20 ή 21
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
@ Βόρειο ημισφαίριο: Δεκεμβρίου 21 ή 22
@ Νότιο ημισφαίριο: Ιουνίου 20 ή 21
Εαρινή ισημερία
@ Βόρειο ημισφαίριο: Μάρτιος 20 ή 21
@ Νότιο ημισφαίριο: Σεπτέμβριος 22 ή 23
Δύο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, ο ένας από τους δύο πόλους της Γης έχει τη μέγιστη κλίση του προς τον ήλιο. Οι ημέρες αυτές σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα ή του καλοκαιριού, ανάλογα με το ημισφαίριο και την εποχή του έτους. Όταν το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» πιο κοντά στον ήλιο, το νότιο ημισφαίριο απομακρύνεται από αυτόν.
H Ελλάδα ανήκει στο Βόρειο ημισφαίριο, και οι ημερομηνίες μας για το 2023 είναι:
@Θερινό ηλιοστάσιο: 21 Ιουνίου
@Φθινοπωρινή ισημερία: 23 Σεπτεμβρίου
@Χειμερινό Ηλιοστάσιο: 22 Δεκεμβρίου
@Εαρινή ισημερία: 20 Μαρτίου