Κάνναβη: Ημερολόγιο καλλιέργειας autoflower

Το ημερολόγιό αυτό αποτελεί μια γενική βάση για την καλλιέργεια των autoflower. Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας όμως, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τις αναλυτικές οδηγίες της εταιρείας που την εμπορεύεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές ποικιλίες οι έξι εβδομάδες είναι αρκετές για να φτάσει κανείς στη συγκομιδή, ενώ σε άλλες η περίοδος αυτή επιμηκύνεται σημαντικά.

[Aπό το 8ο τεύχος του Τεκέ, που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από εδώ]

ΕΒΔΟΜAΔΑ ΠΡΩΤΗ: ΤΑ ΣΠΟΡΟΦYΤΑ

Ο κύκλος της ζωής του autoflower ξεκινά με το σπορόφυτο, το μικροσκοπικό βλαστάρι που αναδύεται από τον σπόρο μόλις αυτός βλαστήσει. Μόλις εμφανιστεί το σπορόφυτο, μεταφέρετέ το στο δοχείο που σκοπεύετε να κρατήσετε το φυτό μέχρι την πλήρη ωριμότητά του -μιας και τα αυτοφυή άνθη του autoflower είναι πιο ευαίσθητα από άλλα είδη κάνναβης, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η άσκοπη καταπόνηση του φυτού κατά τη μεταφύτευση αργότερα.

Κατά την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να ταΐζετε το σπορόφυτο, καθώς υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά για αυτό και μπορεί να το οδηγήσουν σε «κάψιμο».

ΕΒΔΟΜAΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΑΔΙΟ

Μόλις το σπορόφυτό σας βγάλει μερικά φύλλα, συνήθως τη δεύτερη εβδομάδα, το autoflower βρίσκεται στο πρώιμο στάδιό του. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει ακόμα να συγκρατηθείτε από την χορήγηση ενός κανονικού επιπέδου θρεπτικών ουσιών στο φυτό. Πολλοί μάλιστα καλλιεργητές συνιστούν τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών στο ¼ της ποσότητας που θα χορηγείται στο φυτό όταν αυτό μεγαλώσει.

Κατά τη διάρκεια του early veg θα πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι το περιβάλλον σας λειτουργεί βέλτιστα. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε τη σχετική υγρασία γύρω στο 60% και τις θερμοκρασία μεταξύ 22 και 26°C (71-78,8°F).

ΕΒΔΟΜAΔΑ ΤΡΙΤΗ & ΤΕΤΑΡΤΗ: H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΛΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα, θα παρακολουθήσετε τα φυτά σας να αρχίζουν να αναπτύσσονται ταχύτερα λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης των ριζών τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσετε στην αύξηση των επιπέδων αζώτου και να διασφαλισετε ότι προσφέρετε στην καλλιέργεια αρκετό φώσφορο, κάλιο και μικροθρεπτικά συστατικά. Όπως και σε όλες τις ποικιλίες, ελέγξτε διπλά το ύψος των φώτων σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγετε το φυτό από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Την τέταρτη εβδομάδα, μπορείτε ανεπιθυμείτε, να αρχίσετε να εφαρμόζετε τεχνικές LST (Low Stress Training) για να αυξήσετε τις αποδόσεις.

ΕΒΔΟΜAΔΑ ΠΕΜΠΤΗ: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ

Την πέμπτη εβδομάδα θα αρχίσετε να βλέπετε σημάδια ανθοφορίας και τις ανθοφόρες περιοχές του φυτού να αλλάζουν χρώμα. Μόλις αρχίσει η προ-ανθοφορία μπορείτε να περάσετε σε μια τυπική τροφή για την περίοδο αυτή, ενώ αν καλλιεργείτε με φώτα LED που έχουν αυτή τη δυνατότητα, όταν τα φυτά σας αρχίσουν να ανθίζουν, είναι ιδανικό να αλλάξετε το φάσμα από μπλε σε κόκκινο.

Εάν το φυτό σας δεν εμφανίζει σημάδια ανθοφορίας μέχρι την πέμπτη εβδομάδα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ορισμένες ποικιλίες ωριμάζουν διαφορετικά από άλλες.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΤΗ, ΕΒΔΟΜΗ & ΟΓΔΟΗ H ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν οι περιβόητες λευκές τρίχες, βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της ανθοφορίας και πρέπει να αρχίσουμε να προσφέρουμε στα φυτά περισσότερο φώσφορο και κάλιο. Σε αυτό το στάδιο, η υγρασία θα πρέπει να διατηρείται γύρω στο 40-50% και η θερμοκρασία μεταξύ 22 και 26°C (68-71,6°F). Αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για την υγιή διαπνοή και φωτοσύνθεση των φυτών και την αποφυγή ανάπτυξης μούχλας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ελέγχονται συνεχώς τα φυτά για παράσιτα.

Γύρω στην έβδομη εβδομάδα, οι οφθαλμοί των φυτών παίρνουν σχήμα και αρχίζουν να αυξάνουν το βάρος τους. Αποφύγετε την εφαρμογή πρόσθετων μεθόδων LST κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς δεν πρέπει να στρεσάρετε το φυτό σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Προς το τέλος της όγδοης εβδομάδας, μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία στο 30-40% και τη θερμοκρασία 18-26°C (64-78,8°F) για να προετοιμαστείτε για το στάδιο της ξήρανσης και της ωρίμανσης που ακολουθούν.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕNATH & ΔΕΚΑΤΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ

Τα σημάδια ότι ένα φυτό autoflower είναι σχεδόν έτοιμο για συγκομιδή, είναι τα ίδια με εκείνα των φυτών που ακολουθούν την φωτοπερίοδο: Τα λευκά τριχώματα θα αποκτήσουν πορτοκαλί κεχριμπαρένιο χρώμα, ενώ θα γίνουν θολά πριν γίνουν κεχριμπαρένια. Ένα άλλο σημάδι ότι έφτασε η ώρα για τη συγκομιδή των ποικιλιών αυτόματης ανθοφορίας είναι το κιτρίνισμα των φύλλων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, μπορείτε να σταματήσετε τη σίτιση και να αρχίσετε να προσφέρετε στο φυτό σας μόνο νερό. Έτσι θα «ξεπλύνετε» τα υπολείμματα από τα θρεπτικά συστατικά που έχετε προσφέρει στο φυτό, αλλά και από τα τυχόν ενισχυτικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΚΑΤH & ENTEKATH Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Μόλις τα τριχώματα γίνουν θολά και κεχριμπαρένια, είναι καιρός για τη συγκομιδή. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 10ης και 11ης εβδομάδας, ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργείτε. Μετά τη συγκομιδή θα στεγνώσουμε, θα κόψoυμε και θα φροντίσουμε τα μπουμπούκια όπως ακριβώς θα κάναμε εάν επρόκειτο για μια ποικιλία που ακολουθεί την φωτοπερίοδο.

Το ημερολόγιό αυτό αποτελεί μια γενική βάση για την καλλιέργεια των autoflower. Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας όμως, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τις αναλυτικές οδηγίες της εταιρείας που την εμπορεύεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές ποικιλίες οι έξι εβδομάδες είναι αρκετές για να φτάσει κανείς στη συγκομιδή, ενώ σε άλλες η περίοδος αυτή επιμηκύνεται σημαντικά.

Τα νέα του Τεκέ μέσω e-mail