Γιατί η κάνναβη ανοίγει την όρεξη || Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να φέρει λιγούρα. Αλλά το πώς ακριβώς η κάνναβη διεγείρει την όρεξη, και γιατί αυτό αποτελεί μια γνώση αξιοποιήσιμη ιατρικά και φαρμακευτικά, το αποκάλυψε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανεξάρτητοι ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε η Deutsche Welle, όπως ο Ντόναλντ Άμπραμς, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, πρότειναν ότι τα ευρήματα της έρευνα αποτελούν μια χρήσιμη προσθήκη στην ήδη υπάρχουσα έρευνα για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.
«Οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι», είπε ο Abrams. «Αλλά ως κάποιος που πήγε στο κολέγιο τη δεκαετία του ’60, έχω επίγνωση ότι η κάνναβη διεγείρει την όρεξη». Και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο, που δεν έχουν όρεξη αλλά χρειάζονται φαγητό για να διατηρήσουν τη δύναμή τους.
Κάνναβη για τόνωση της όρεξης
Οι επιστήμονες μελετούν τις ιδιότητες της κάνναβης που διεγείρουν την όρεξη εδώ και αρκετό καιρό. Η ελπίδα είναι η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης να βοηθήσει στην τόνωση της όρεξης σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή σε άτομα που παρουσιάζουν ανορεξία.
Έχουν αναπτυχθεί συνθετικά φάρμακα για να μιμούνται την επίδραση της κάνναβης. Ωστόσο, σε ορισμένες μελέτες – για παράδειγμα για τη θεραπεία της ανορεξίας – τα φάρμακα δεν λειτούργησαν αξιόπιστα.
Η Michelle Sexton, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα φάρμακα λαμβάνονταν από το στόμα, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το κάπνισμα κάνναβης. Ωστόσο, η Sexton δήλωσε ότι «τα στοιχεία για την επίδραση της εξατμισμένης κάνναβης στην όρεξη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς».
«Η κάνναβη είναι η μόνη θεραπεία κατά της ναυτίας που αυξάνει την όρεξη. Είναι επίσης καλή για τον πόνο, την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη, επομένως κάτι που προτείνω συχνά σε άτομα που ζουν με και πέρα από τον καρκίνο», δήλωσε ο Abrams, ο οποίος είπε στην DW ότι τη συνιστούσε στους καρκινοπαθείς του για 40 χρόνια, αλλά δεν του επέτρεπαν να τη συνταγογραφήσει.
Διάγραμμα της σχετικής έρευνας
Η κάνναβη ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες για την όρεξη
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέθεσαν αρουραίους και ποντίκια σε παθητικές ποσότητες ατμού κάνναβης, παρόμοια με τα ποσά που καπνίζουν οι άνθρωποι κατά μέσο όρο. Αρχικά, παρατήρησαν τη διατροφική συμπεριφορά των αρουραίων και των ποντικών και διαπίστωσαν ότι έψαχναν για τροφή πιο συχνά αφού είχαν εκτεθεί σε αυτόν τον ατμό κάνναβης. Στη συνέχεια, εξέτασαν τη νευρική δραστηριότητα στα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η κάνναβη ενεργοποίησε μια μικρή ομάδα συγκεκριμένων νευρώνων στον μεσοβασικό υποθάλαμο.
Ο υποθάλαμος είναι γνωστό ότι ελέγχει την όρεξη, καθώς και άλλες λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος και η διάθεση. Αλλά όταν αυτοί οι συγκεκριμένοι νευρώνες ενεργοποιούνται, δημιουργείται ένας καταρράκτης νευρικών σημάτων που συνδέονται με τα κίνητρα και την κίνηση. Στους ανθρώπους, αυτό είναι που σε βγάζει από τον καναπέ, ψάχνοντας στα ντουλάπια της κουζίνας για μπισκότα και καραμέλες. Και οι αρουραίοι και τα ποντίκια σε αυτή τη μελέτη δεν διέφεραν – έψαχναν επίσης για τροφή.
Πώς οι χημικές ουσίες στην κάνναβη επηρεάζουν την όρεξη
Οι ερευνητές ερεύνησαν την αλληλεπίδραση μεταξύ χημικών ουσιών στην κάνναβη και γνωστής εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέεται με την όρεξη και τη διατροφή. Η κάνναβη απελευθερώνει χημικές ουσίες γνωστές ως κανναβινοειδή, μεταξύ τους η Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η Κανναβιδιόλη (CBD).
Η THC και η CBD πυροδοτούν νευρώνες στον υποθάλαμο που εκφράζουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας κανναβινοειδούς-1 (υποδοχέας CB1). Ο υποδοχέας CB1 είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη και διεγείρει τη σίτιση. Αλλά η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις τα ποντίκια στη μελέτη τους είδαν φαγητό, ο υποθάλαμος ενεργοποίησε σημαντικά περισσότερα κύτταρα στον υποδοχέα CB1.
Πηγή: Deutsche Welle