Φυλετικές διακρίσεις στην αντιμετώπιση των Ευρωπαίων χρηστών κάνναβης

Σοβαρά προβλήματα ρατσιστικής αντιμετώπισης και διακρίσεων μεταξύ των χρηστών κάνναβης διαφορετικού χρώματος, φυλής και εθνικότητας από τις αστυνομικές αρχές της Ευρώπης καταγράφει νέα αγγλική έρευνα.

Tουλάχιστον στις χώρες που συγκεντρώνονται στοιχεία από τις διοικητικές υπηρεσίες, η κατάσταση προσομοιάζει όσων γνωρίζαμε παλιότερα για την Αμερική -εκεί όπου εκτός των άλλων η απαγόρευση της κάνναβης χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή του δόρατος του «πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά», ο οποίος με τη σειρά του αποτέλεσε εργαλείο άσκησης πολιτικής βίας ενάντια στους ασθενέστερους οικονομικά, μαύρους στο χρώμα του δέρματος Αμερικανούς.

Βέβαια, στις ΗΠΑ το πρόβλημα έχει τα τελευταία χρόνια αναγνωριστεί και η νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού που προχωράει με γοργούς ρυθμούς, περιλαμβάνει συχνά «μέτρα επανόρθωσης» της ζημίας που υπέστησαν οι πολίτες που ανήκουν σε εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες.

Στην Ευρώπη όμως, το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκινάει να συζητιέται. Τα στοιχεία της μελέτης της εταιρείας «συμβούλων ανάπτυξης σχετικών με την κάνναβη» First Wednesdays, μας μεταφέρουν τις ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος.

Με δυό λόγια, αν κάποιος θέλει να αντιπαλέψει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, οφείλει να στοχεύσει και στην αλλαγή της νοοτροπίας που αφορά στην αντιμετώπιση από την αστυνομία των σχετιζόμενων με «το έγκλημα» της χρήσης κάνναβης.

Προφανώς, μια εύκολη λύση θα ήταν «η ρύθμιση της αγοράς του φυτού», η νομιμοποίηση δηλαδή της χρήσης του. Μια τέτοιου είδους αλλαγή, θα οδηγούσε αυτόματα και στον αφανισμό των διακρίσεων που προκύπτουν απ’ τη σημερινή απαγόρευσή του.

Βέβαια, δε θα οδηγούσε και στον αφανισμό των ρατσιστικών διακρίσεων εν γένει. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει μια καλή αρχή.

.
Τα ποσοστά των παιδιών που γδύθηκαν και υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην Αγγλία την περίοδο 2019-2021. Το 44% των εξευτελιστικών ελέγχων διαπράχθηκαν σε παιδιά και ανήλικους μαύρου χρώματος, ενώ αυτοί αποτελούν μόνο το 19% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη «φωτισμένη Ευρώπη» είναι τα στοιχεία που αφορούν τις πρακτικές που ακολουθεί η Αγγλική αστυνομία. Στην περίπτωσή της, η κάνναβη αποτελεί συχνά αφορμή για την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θυμίζει περασμένους αιώνες. Για παράδειγμα, η υποβολή ανήλικων παιδιών σε γύμνωση και εκτεταμένη σωματική έρευνα με αφορμή την υποψία κατοχής κάνναβης, δε φανερώνει μόνο τη λάθος πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών και της εξάρτησης, αλλά και την καταστροφικά αυταρχική πολιτική εναντίων των παιδιών και των νέων που ακολουθεί εν γένει η αγγλική κοινωνία.

.
Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων 10 έως 17 ετών που γυμνώθηκαν και ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων που έγιναν στον δρόμο. Από το 2018 έως το 2021 ελέγχθηκαν στο δρόμο 2847 ανήλικοι στην Αγγλία και την Ουαλία. 1380 ελέγχθηκαν στα αστυνομικά τμήματα. Το 86% των ελέγχων διαπράχτηκαν «υπό την υποψία ναρκωτικών ουσιών» και το 42% από αυτούς πραγματοποιήθηκαν σε πολίτες με μαύρο χρώμα δέρματος. Τα λευκά παιδιά, έχουν 6 φορές μικρότερες πιθανότητες να ελεγχθούν με αυτόν τον τρόπο.
.
Στην Αγγλία, οι πιθανότητες να ελεγχθείς στο δρόμο από την αστυνομία, είναι 7,7 περισσότερες εάν είσαι μαύρος. Αν και οι λευκοί πολίτες δηλώνουν πιό συχνοί χρήστες παράνομων ουσιών.

Τα νέα του Τεκέ μέσω e-mail